VIDEO: SVI PRIČAJU O KOLINDINOJ DIJETI – Tu su recept i cijene zdravih namirnica koje predsjednica preporučuje!

| August 10, 2019 | 0 Comments

predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u novom je broju časopisa Gloria govorila o svojim prehrambenim navikama te je za Gloriju pripremila i nekoliko zdravih obroka koji su tajna njezine vitke linije, pri čemu je najveći interes javnosti pobudila kvinoja, relativno nepoznata žitarica u ovim krajevima.

Portal MojeVrijeme.hr provjerio putem  online trgovine okvirnu cijenu zdravih namirnica s predsjedničina menija. Između ponuđenih opcija birana je jeftinija ili srednje skupa ponuda.

Kvinoja – 90.35 kn/kg

Kvinoja je pseudožitarica porijeklom iz Anda, usjev koji se uzgaja i koristi poput žitarice, no za razliku od riže ili ječma ne pripada u porodicu trava. Botanički je srodna špinatu. Bogata je proteinima, vlaknima i mineralima te mnogi ističu kako je po sastavu kvalitetnija od žitarica. Osim toga, ne sadrži gluten što je čini pogodnom za trendovske bezglutenske dijete. Najviše se uzgaja u Keniji, Indiji, Sjedinjenim Državama.

Avokado – 64.95 kn/kg

Voće koje raste u Srednjoj Americi i Meksiku. Zovu ga još i “zelenim zlatom”. Pripisuju mu brojna ljekovita svojstva, između ostalog da štiti od karcinoma dojke i prostate. Bogat je izvor vitamina E. Temeljna je namirnica meksičkog umaka poznatog kao guacamole.

Maslinovo ulje, ekstra djevičansko – od 69.99 do 173 kn/l

Izuzetno je zdravo u prehrani jer je bogato klorofilom, lecitinom (prirodni antioksidans koji stimulira metabolizam masnoća, šećera i bjelančevina), karotenom, polifenolom (antioksidans) i esencijalnim vitaminima A, D i K te vitaminom E.

Ostale namirnice s predsjedničina jelovnika:

Piletina, file od prsa – 87.48 kn/kg

Juneći but bez kostiju – 61.46 kn/kg

Svinjski lungić – 59.99 kn/kg

Maslac – 99.96 kn/kg

Šparoge, zelene – 39.98 kn/kg

Kvalitetno crno vino za podlijevanje, plavac – 69.99 kn/l

Viljamovka za podlijevanje – 157.13 kn/l

 

 

 

novi.ba

loading...

Kategorija: Dijeta

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close